Pavle Koprivanac, izvršni direktor Adria Kvaliteta, je glavni predavač na predstojećem webinaru – Kako pripremiti kompaniju za IFS sertifikat. G. Koprivanac je, za preko dvadeset godina bavljenja implementacijom i sertifikacijom integrisanih sistema upravljanja, obavio više od 100 uspešnih implementacija i kao glavni revizor sproveo preko 2.000 postupaka revizije u regionu i svetu.

Za ovaj intervju, svojevrsnu najavu predstojećeg webinara, Koprivanac govori o osnovama i prednostima IFS standarda. Za detaljne informacije o IFS standardu, njegovoj verziji 7 i pripremi za postupak sertifikacije, prijavite se za webinar koji će se održati 08.04.2021. sa početkom u 10:00 časova.

Šta je IFS sertifikat i zašto je važan?
2003. njemački maloprodajni savez – Handelsverband Deutschland (HDE) – i njegov francuski kolega – Fédération des Entreprises du Commerce et de la Distribution (FCD) – izradili su zajednički standard za sigurnost i kvalitetu hrane kako bi se omogućila procjena dobavljača hrane. Procjena pruža jedinstven pristup prema dobavljačima hrane. Ovo je bila prva varijanta IFS Food standarda, namijenjen certificiranju dobavljača koji proizvode prehrambene proizvode – privatne marke za maloprodaju.

IFS sustav stvoren je kako bi odgovorio na sljedeće ključno pitanje: “Je li dobavljač hrane sposoban dostaviti sigurnu hranu u skladu s dogovorenom specifikacijom krajnjeg proizvoda?” Standard podržavaju trgovci na malo, tvrtke koje poslužuju hranu i proizvođači hrane, koji su svi članovi IFS-ovih tehničkih odbora, i određuje kriterije koji će biti ispunjeni na određenoj razini. IFS je globalno prisutan i njime upravlja 5 regionalnih ureda do kojih mogu doći svi dionici. Zahvaljujući odgovarajućim odborima i njihovom koordiniranom radu, IFS se može prilagoditi u kratkom roku kako bi se uzela u obzir sva nova pravna tehnička dostignuća, kao i najbolja praksa sigurnosti i kvalitete hrane koju proizvođači hrane koriste svakodnevno.

IFS standardi su jedinstveni standardi za hranu, proizvode i usluge. Oni osiguravaju da tvrtke s IFS certifikatom proizvode proizvod ili pružaju uslugu koja je u skladu sa specifikacijama kupaca, dok neprestano rade na poboljšanjima procesa.

Elintravikeala tyovaatteet

Koje su ključne prednosti sertifikacije? Kako je sertifikacija povezana sa tržišnim uspehom?
Trgovci danas definiraju zahtjeve za proizvod, posebno kada je u pitanju proizvodnja robnih marki. Certificiranjem prema IFS zahtjevima stvara se povjerenje između proizvođača i trgovačkih lanaca u smislu ispunjavanja zahtjeva za proizvode, upravljanja kvalitetom i sigurnošću hrane zbog čega na kraju profitiraju i sami potrošači koji dobivaju sigurne i kvalitetne proizvode.

IFS standard za hranu međunarodno je priznala Globalna inicijativa za sigurnost hrane (GFSI). Zasnovan je na općim aspektima sustava upravljanja sigurnošću i kvalitetom hrane. Međutim, glavni naglasak je usaditi povjerenje u proizvode i procese, što znači da se sigurnost, kvaliteta, zakonitost i poštivanje određenih zahtjeva kupaca osiguravaju provjerom na licu mjesta i pregledom i procjenom dokumentacije.

Danas je praktički nezamislivo proizvoditi robne marke bez implementiranog i certificiranog IFS Food standarda. Također, teško je zamisliv bilo kakav izvoz prehrambenih proizvoda na EU tržišta bez IFS Food standarda.

Kako izgleda postupak sertifikacije?
Postupak certificiranja je sličan ostalim GFSI standardima, ali je recimo kompleksniji od ISO standarda (9001, 140001, 450001…). Kada se poduzeće odluči za certificiranje, potraži se pomoć vanjskih konzultanta kako bi se napravila GAP analiza. Zatim se odabere i educira IFS tim i provede interni audit. Nakon dobivenih rezultata internog audita, odabire se certifikacijska kuća s kojom se radi puni audit potreban za izdavanje certifikata.

Šta revizor kontroliše?
IFS auditori svaki put pregledavaju kompletni IFS sustav bez obzira o kojoj se posjeti po redu radi. Nakon Certifikacije, slijede re-certifikacije, a ne nadzorni auditi kako recimo kod ISO standarada ili FSSC 22000 standarda.

Auditi mora biti proveden on-site i sve proizvodne linije za proizvode koji su prijavljeni u opsegu moraju raditi tijekom audita (ako neka linija ne radi, ne može biti uključena u opseg). Auditori koriste IFS Check listu koja sadrži sve zahtjeve norme i moraju svaki put proći po njoj od početka do kraja.

Zašto se prijaviti za webinar? Kome je webinar namenjen?
Rekao bih da je webinar koncipiran da odgovori na ključna pitanja za dvije vrste organizacija:

  • Organizacije koje se tek pripremaju i razmišljaju o certifikaciji.
  • Organizacije koje su već certificirane prema IFS Food verziji 6.1

Za organizacije koje već posjeduju IFS Food certifikat, pretpostavljam da će biti zanimljivi čuti o kojim se ključnim promjenama radi u verziji 7 u odnosu na verziju 6.1.

Za organizacije koje tek razmišljaju o uvođenju i certificiranju IFS Food standarda, biti će zanimljivo čuti o ključnim zahtjevima IFS Food verzije 7 kao i o koracima koje treba provesti do certifikacije. Posebno će biti obrađene i točke vezane za radnu odjeću.